Att spara denna sida är också en hyllning till skribenten Roger Karléns minne. Du skulle ha skrivit så många fler texter på dessa berättelsesidor om du hunnit. Med kärlek, PS!

EN MAN, HANS HUND OCH HANS TRÄDGÅRD

Christian är ett unikum. Hans DNA har en sammansättning som skapelsen har vågat ta ut svängarna. Rejält. Han är kommen ”from overseas”, från Säffle i Värmland. Som han själv beskriver det, såg han Kinnekulle och blev nyfiken. Nyfikenheten gjorde slag i saken och han flyttade hit. Sedan 2016 bor han i Hällekis, i den gamla folkskolan mitt i byn, snett emot Coop. Med Vänern och Kinnekulle i sin omedelbara närhet.

Här finns Christians trädgård. En skapelse som mer verkar handla om att trädgården tillåts hitta sin egen väg i samspel med en lyssnande och lyhörd vän. Trots att de raka raderna av växter saknas ger trädgården en harmonisk ordning. Har finns inte heller den såriga avtäckta jorden. En av Christians såningsmetoder är att ta en näve frön och kasta över axeln för att sedan täcka med halm.

Under senare år har Christian öppnat sin trädgård för olika evenemang med marknad, musik och fika. Trädgården är annars inte öppen i traditionell mening. Men Christian är en välkomnande själ och tar emot besökare med öppet hjärta. På sommarhalvåret finns också växter, grönsaker och frukter för försäljning.

Här finns också hunden. Eller mer korrekt uttryckt så är det Ferenc, en ungersk Vizla, som håller koll på allt som rör sig i och utanför det revir som han är satt att upprätthålla en för honom acceptabel ordning inom. Dock är han precis som sin vän Christian en själ med öppet hjärta och välkomnar besökare. När väl ordningen är återställd återtar Ferenc sin grevliga kroppshållning och betraktar överseende det som sker.

Christian är en konstnärssjäl som låter allt han gör påverkas av detta. Han är konstutbildad och har konstkarriär bakom sig, han överför detta till sin trädgård och inte minst på mat och bakande. För Christian är allt konst, estetik och ett bejakande av livet.

Text Roger Karlén